słodycze o naturalnie przemyślanym składzie
Składniki zdrowych słodyczy

Fiński ksylitol – substancja, która w naturalnej formie, występuje w drzewach liściastych, np. w brzozie. Pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów, posiada właściwości antybakteryjne, ma niski indeks glikemiczny.

Glikozydy stewiolowe – legalnie dopuszczony dodatek do żywności pochodzący ze stewi:, południowo amerykańskiej rośliny o bardzo niskim indeksie glikemicznym, 300 razy słodszej od cukru.

Izomalt – niskokaloryczny i niepowodujący próchnicy środek słodzący o niskiej higroskopijności, łatwo krystalizujący. Daje dobrą klarowność, zapobiega lepieniu się cukierków oraz umożliwia długi okres przechowywania.

Kwas L-askorbinowy (wit. C) to witamina rozpuszczalna w wodzie, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry i zębów.

Cholekalcyferol (witamina D) – pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów oraz prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu, pomaga w prawidłowym wchłanianiu tych pierwiastków.

Niacyna (witamina B3) – wspomaga zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia, oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

Octan DL-alfa-tokoferylu (witamina E), pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Momoazotan tiaminy (tiamina wit. B1) jest nieodłącznym składnikiem odżywczym niezbędnym do metabolizmu węglowodanów. Bierze również udział w czynnościach nerwowych. Przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.

D-pantotenian wapnia (kwas pantotenowy, wit. B5) pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie oraz przyczynia się do prawidłowej syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych, witaminy D i niektórych neuroprzekaźników.

Ryboflawina (wit. B2) bierze udział w procesach utleniania i redukcji, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i funkcji układu nerwowego.

Chlorowodorek pirodyksyny (wit. B6) pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Oktan retinylu (wit. A) utrzymuje prawidłowy stan błon śluzowych i skóry oraz odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek. Ma również korzystny wpływ na wzrok oraz przyczynia się do metabolizmu żelaza. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Kwas foliowy wpływa dodatnio na układ nerwowy i mózg, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit. Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

D-biotyna (biotyna, wit. B7) odgrywa ważną rolę w metabolizmie białek i cukrów.

Cyjanokobalamina (wit. B12) przeciwdziała niedokrwistości, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, , zapewnia dobry nastrój, równowagę psychiczną, pomaga w uczeniu się, skupieniu uwagi; dzięki niej zmniejsza się poziom lipidów we krwi; wpływa na układ kostny, pobudza apetyt.

Glukonian cynku (cynk) odgrywa bardzo ważną rolę w metabolizmie komórkowym mikroskładników. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowych funkcji poznawczych.

Aguamin Mg TG (wodorotlenek magnezu) wspomaga prawidłowe funkcjonowanie i przekazywanie sygnałów w układzie nerwowym.  Stanowi istotny budulec tkanki kostnej. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia.

Selenian (VI) sodu (selen) pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, oraz w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy.

Ekstrakt z papryki, kapsantyna, kapsorubina – naturalny barwnik, występuje w strąkach papryki. Barwi na pomarańczowo-czerwono.

Antyocyjany – naturalny barwnik pochodzenia roślinnego w zależności od pH może przyjmować barwę od czerwonej po fioletową.

Kurkumina – naturalny barwnik otrzymywany poprzez ekstrakcję kłączy kurkumy.

Naturalny barwnik z czarnej marchwi

Naturalny barwnik z arnoty właściwej

Kompleksy miedziowe (chlorofil i chlorofilin) – naturalne barwniki zielone

Naturalny aromat: truskawkowy, malinowy, cytrynowy, anansowy, wiśniowy, pomarańczowy, z czarnej porzeczki, jabłkowy.